
tot herstel en verhoging van haar zeer eigen stadsschoon

Stichting Veere
Tot herstel en verhoging van haar eigen stadsschoon
Jaarverslag 2024
De hoogstamboomgaard
In samenwerking met de werkgroep Groen van de Stadsraad Veere is de werkgroep Hoogstamboomgaard opgericht (Pomologisch Genootschap Veere). Op 26 september 2024 hebben wij met de kinderen van de groepen 3 en 4 van de Magdalon een bezoek aan de boomgaard gebracht. Wij hebben de kinderen alle soorten bomen van de boomgaard getoond: peren, appels, pruimen, tamme kastanjes, walnotenbomen, met daar tussen ook nog een grote eik, kersen, moerbeibomen en een vijgenboom. De kinderen hebben de meegenomen emmers gevuld met appels, peren en noten, die zij mee naar huis hebben genomen. Terug in de klas genoten de kinderen van een appeltaart met appels uit de boomgaard. Op 5 oktober 2024 bezochten wij met de donateurs de boomgaard. Wij troffen het geweldig met stralend weer. Wij genoten van appel/pruimentaarten met vruchten uit de boomgaard. Op 12 oktober 2024 was er een plukdag voor donateurs.

Kern met Pit
Katalys organiseert jaarlijks in alle provincies het programma Kern met Pit. De deelnemende organisaties worden door Katalys ondersteunt bij het behalen van gestelde doelen. De Stichting Veere heeft ingeschreven voor Kern met Pit om de hoogstamboomgaard een upgrade te geven. De hoogstamboomgaard moet van en voor Veere worden. De stichting Veere heeft een projectplan ingediend. Onze inschrijving is door de selectie gekomen. Op 18 januari 2025 hebben wij en de andere geselecteerde Zeeuwse deelnemers onze plannen gepresenteerd in het auditorium van de Zeeuwse bibliotheek. Lukt ons plan dan is € 1.000 en het predicaat Kern met Pit onze beloning. Ook maken wij kans op de Gouden Pit, een extra prijs van € 3.000.
Kaalslag bomen aan Wolfertlaan
Wij werden zeer onaangenaam verrast te zien dat zonder enig overleg alle wilgen aan het einde van de Wolfertlaan op 1 tot 2 meter hoogte zijn afgezaagd. Wij begrijpen niet dat over het voornemen dit te doen geen overleg heeft plaatsgevonden met de werkgroep groen van de Stadsraad. De werkwijze staat volledig haaks op het gemeentelijk groen beleid. De opwarming van de aarde is een groot probleem.
Bomen zorgen en voor lagere temperaturen en voor opslag van CO2. De gemeente Veere onderkent deze problematiek. Daarom is het voor ons raadselachtig waarom de gemeente Veere zonder overleg met de werkgroep Groen deze kaalslag heeft uitgevoerd. Onderstaande foto’s laten zien hoe fraai de aanblik was voor de kaalslag en hoe desolaat na de kaalslag.


Recent heeft de gemeente Veere op het grasveld aan het eind van de Wolfertlaan (waar de wilgen zo rigureus werden gekapt) verschillende nieuwe boomsoorten geplant in een prima kwaliteit. Bij het bruggetje een prachtige treurwilg. Vandaag werden de werkzaamheden afgesloten met een groot aantal struiken in perken om de bomen heen.
De werkgroep groen heeft een email met compliment aan Thomas Lavooij, beleidsmedewerker gemeente Veere, gestuurd.
Handhaving woonbestemming Kievitenlaan
In het jaarverslag 2022 schreven wij: “In meerdere brieven hebben wij er bij de gemeente Veere op aangedrongen de woonbestemming van het appartementencomplex Kievitenlaan te handhaven. In deze tijd van grote woningnood vinden wij het ongehoord dat speculanten de gelegenheid krijgen schaarse woningen te onttrekken aan de woonbestemming. Wij zijn blij dat de gemeente Veere geluisterd heeft naar de vele reacties van de Vereniging stadsraad Veere, bewoners, omwonenden en de Stichting Veere en het eerder genomen principebesluit om de Kievitenlaan voor recreatieve verhuur te bestemmen heeft teruggedraaid.” Op 25 juli 2023 heeft het college van B & W van de gemeente Veere helaas besloten om recreatieve verhuur van de appartementen aan de Kievitenlaan toch toe te staan. Dit is tegenstrijdig aan het bestemmingsplan 2012 en ook strijdig met het gemeentelijk woningbeleid. De Vereniging Stadsraad Veere en bewoners van buiten de Veste ondernemen juridische stappen tegen de gemeente Veere.
Op 27 mei 2024 heeft de bestuursrechter het besluit van de gemeente Veere om vergunning te verlenen voor recreatieve verhuur aan de Kievitenlaan vernietigd. De gemeente had nog 6 weken te tijd gekregen om een nieuw besluit te nemen maar daarin heeft zij gefaald. Na die 6 weken heeft de Stadsraad daarom een verzoek tot handhaving ingediend maar de gemeente heeft dat verzoek naast zich neergelegd omdat er alweer een nieuw besluit in voorbereiding was. Tegen de uitspraak van de bestuursrechter heeft de gemeente beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 16 oktober 2024 heeft het college van B&W een nieuw besluit genomen en voor alle 43 appartementen bepaald dat zij recreatief verhuurd mogen worden. Belangrijkste argument is dat er behoefte is aan dit soort recreatiewoningen. Een vreemd argument. Vooral als je in de PZC leest dat in een andere zaak voor de Raad van State een woordvoerder van de gemeente Veere zei: “We hebben in Veere al genoeg overnachtingsplekken. Nog meer overnachtingsbedden leidt uiteindelijk tot een slechter woon- en leefklimaat in de stad.” De Stadsraad gaat tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State.
Stadhuisbeelden
Na de restauratie van het stadhuis in 2013 zijn er nog steeds 7 lege nissen in de voorgevel van het stadhuis. In het jaarverslag 2023 schreven wij optimistisch dat de Gemeente aan een beeldhouwer opdracht heeft gegeven voor het maken van nieuwe stadhuisbeelden. De verwachting was toen dat de beelden medio 2025 geplaatst konden worden. Daar was geen sprake van. Begin januari 2025 was er gelegenheid om in de beeldenzaal van de Schotse Huizen de gipsontwerpen van de nieuwe beelden te bekijken. Wij schrokken van de gipsontwerpen. Peter Henderikx, oud voorzitter van Stichting Veere, schreef op 17 januari 2025 aan het college van burgemeester en wethouders van Veere een brief over de gipsontwerpen. In onze brief van 23 januari 2025 aan het college van burgemeester en wethouders van Veere adviseren wij indringend de aanbevelingen van Peter Henderikx op te volgen. Op 30 januari 2025 kregen wij van de gemeente Veere antwoord: “Zoals u aangeeft zijn de modellen niet van de kwaliteit van de originele beelden. Dat komt voor een deel omdat het gipsen modellen zijn, die niet in finesse zijn uitgewerkt en de details en uitstraling van een natuurstenen beeld missen. Maar u heeft ook gelijk dat een aantal vrije interpretaties historisch onderbouwd moeten zijn. Een groot deel van uw opmerkingen kwamen overeen met de beoordeling door het team van deskundigen en hebben bijgedragen aan het opstellen van de aanpassingen waaraan de modellen moeten voldoen. Uitgangspunt blijft het zoveel mogelijk kopiëren van de oorspronkelijke beelden en historisch onderbouwd aanvullen dan wel veranderen van onderdelen”.
Aantasting beschermd stadsgezicht
Op 4 november 2025 schreef Stichting Veere een brief naar de gemeente Veere over de aantasting van beschermd stadsgezicht Veere. De Stichting Veere maakt zich grote zorgen over de staat (gevaar voor de openbare weg) en uitstraling van de panden aan de Oudestraat nummer 19 (zie foto) en aan de Kaai nummer 83.

Veere is een Rijks beschermd Stadsgezicht. Alle panden binnen het beschermde gebied hebben de status monument. Wij verwijzen naar het nieuwe omgevingsplan. Daarin staat dat de gemeente Veere verplicht is om aantasting van de omgeving van rijksmonumenten en monumenten, die op grond van het omgevingsplan beschermd zijn, te voorkomen. Het Rijks beschermd Stadsgezicht wordt door deze panden ernstig ontsierd. Bij uw aanpak kan het gaan om maatwerk ter invulling van de specifieke zorgplicht tot het voorkomen van beschadiging en vernieling (achterstallig onderhoud, gevaar omgeving) van rijksmonumenten. De zorgplicht omvat zowel eigenaar als de gebruiker.
Wij vragen u om met spoed deze schrijnende gevallen aan te pakken.
Op 18 november 2024 kregen wij antwoord. De gemeente onderkent de door ons geschetste problematiek en neemt maatregelen.
Oranjeplein
Met de vereniging Stadsraad Veere hebben wij meerdere malen overleg gevoerd over bebouwing van het Oranjeplein. Dit overleg is vastgelopen. Wij wachten op actie van de gemeente.
Overige zaken
Het bestuur heeft het afgelopen jaar vijfmaal vergaderd. Wij volgen de aangevraagde- en verleende omgevingsvergunningen en hebben overleg met de Gemeente en de Stadsraad over diverse zaken.
Financiën
De jaarrekening is gecontroleerd en akkoord bevonden door de kascommissie, bestaande uit de heren P.Baas en M.J. Breel. Bij deze dank voor hun werkzaamheden.